Begeleidend werken met therapiehonden

"Begeleidend werken met de kracht van een hond en de natuur als partner."
*** TIJDELIJKE STOP ***
Samen met mijn leonbergers bied ik begeleiding met assistentie van dieren aan.
Vanuit mijn ervaring als psychiatrisch verpleegkundige heeft deze begeleiding een coachend/normaliserend karakter en focust zich op doelen en ervaringen in het hier-en-nu.
Het aanbod richt zich voornamelijk naar jongeren of volwassenen met een psychische kwetsbaarheid waar er nood is aan 'krachtgericht' of 'ik-versterkend' werken én waar er nood is aan een nieuwe context, anders dan de reeds bestaande zorgcontexten. Ik werk liefst buiten in de natuur én met de hond(en) als volwaardige partner in zorg.
Ik vind het belangrijk dat als we samen op pad gaan, er respect is voor ieders eigenheid. Dat we een plek creëren waar de invloeden van buitenaf even vergeten mogen worden en waar eenvoud een kracht kan zijn. Een plek waar het ok is om stil te staan en je eigen tempo te volgen. Zodat je een eigen verhaal kan (leren) vertellen of beleven dat steun kan geven en kan helpen om krachtiger in het leven te staan.
Als je denkt dat dit aanbod misschien iets voor jou is of als je als zorginstelling interesse hebt om samen te werken, voel je vrij om contact op te nemen met katrijn@dewolkever.be.
Hieronder op de pagina kan je verder lezen over de visie van 'De Wolkever'
Het team

Pixel
° 21/09/2018
Leonberger teefje
Haar levensles:
"Samen al spelend op pad gaan, is het beste avontuur"

Kosi
° 15/11/2011 - 15/03/2023 (+)
In loving memory
Leonberger teefje
Haar levenles:
"De aanhouder wint"

Jill
° 24/06/2010 - 05/01/2022 (+)
In loving memory
Leonberger teefje
Haar levensles:
‘Leef in de tevredentijd’
Opleiding
Bachelor Psychiatrisch Verpleegkundige (KHLim)
Meester in de beeldende kunsten (PHL)
Tweejarige opleiding Zorgverlener met therapiehond (Syntra Hasselt)
Tweejarige opleiding Herborist (Syntra Hasselt)
Partners nu of in het verleden
OPZC Rekem, Afdeling Ouderenzorg
MC St Jozef Munsterbilzen, Afdeling K-Delta
Asster, Afdeling Spika
WZC Kloosterhof te Oudsbergen
Netwerk Ligant
Intersectoraal Zorgnetwerk (Limburg)

Visie 'De Wolkever'
De werking van ‘De Wolkever’ vertrekt vanuit de overtuiging dat mensen deel zijn van en verbonden zijn met de natuur en de wereld waarin we leven. Mensen, dieren, planten … alles is evenwaardig en verbonden en ieder heeft zijn specifieke uniciteit.
Binnen de begeleiding wordt er gezocht naar een alternatieve zorgcontext die los staat van de klassieke hulpverleningscontext. Binnen deze nieuwe zorgcontext ligt de focus op het behoud of de verhoging van de kwaliteit van leven door vooral te doen, eerder dan te praten over.
Het proces van het creëren van de nieuwe context wordt vormgegeven op een positieve en aangename manier met oog voor warmte, huiselijkheid en eenvoud als sterkte. De begeleiding zorgt voor veiligheid en ondersteuning zodat verandering op een ongedwongen en niet veroordelende manier kan plaatsvinden op het individuele tempo van en met respect voor alle partners binnen de begeleiding.
Om dat te bereiken, vertrouw ik op de kracht van de hond als partner in de begeleiding én op de verwondering voor de natuur en/of delen hiervan. Die krachten werken als een motiverend medium om opnieuw in ‘actie’ te komen, om in te stappen in het leven van vandaag, hier-en-nu.
Er wordt vertrouwd op de kracht en weerbaarheid van mensen zodat er gefocust kan worden op een eigen uniek verhaal wat betekenis kan geven en uiteindelijk zorgt voor een eenvoudige tevredenheid in het eigen leven. Er wordt als het ware een extra ‘poot’ gecreëerd voor meer stevigheid, als basis voor een verhoging of behoud van de levenskwaliteit.
De begeleiding vanuit 'De Wolkever' kadert binnen Therapie met Assistentie van Dieren, wat wil zeggen dat er gewerkt wordt aan vooropgestelde doelen. Dit is anders dan 'Activiteiten met assistentie van dieren' wat een eerder vrijblijvend karakter heeft. Er wordt bewust gekozen om te spreken over begeleidend werken in plaats van therapeutisch werken. De begeleiding vertrekt vanuit de eigen achtergrond als psychiatrisch verpleegkundige en pretendeert geen therapie aanbod in de strikte zin van het woord te zijn. Het is mijn overtuiging dat begeleidend werken vanuit deze achtergrond én met assistentie van de hond, wel therapeutische effecten kan hebben die veranderingsprocessen in de hand werken.